26.10.2023




Onursal Başkanlığını Adalet Bakanı Yılmaz TUNÇ’un yaptığı Uluslararası Katılımlı 18.Adli Tıp Günleri 19-22 Ekim 2023 tarihleri arasında Antalya Aksu’daki Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı (ATGV) Sosyal Tesislerinde 600 kişiyi aşan yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.



Adli Tıp ve Adli Bilimler alanında uzman isimleri bir araya getiren 18. Adli Tıp Günleri; Adalet Bakanı Yılmaz TUNÇ, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Prof.Dr.Cüneyt YÜKSEL, Yargıtay 1.Başkan Vekili Eyup YEŞİL, Adalet Bakan Yardımcıları Akın GÜRLEK, Ramazan CAN, Niyazi ACAR ve Hasan YILMAZ, Yargıtay 12.Ceza Dairesi Başkanı Ahmet ER, Yargıtay üyeleri Mustafa YAPICI, Muharrem ÜRGÜP, Yunus YILMAZ ve Osman ATALAY, HSK 1.Daire üyesi İbrahim KOLCU ile Yargıtay, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, TÜBİTAK, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Türkiye Adalet Akademisi, Sosyal Güvenlik Kurumu, Jandarma ve Emniyet Teşkilatı yetkilileri ile 32 üniversiteden 70 akademisyen, 106 Hakim ve Savcı olmak üzere 524 katılımcı ile gerçekleştirildi.


“Kitlesel Felaket ve Kimliklendirme” ana temalı kongrenin açılış konuşmalarını Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Zafer KOÇ, Adli Tıp Kurumu Başkanı Dr. Hızır ASLIYÜKSEK, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt YÜKSEL, Antalya Valisi Hulusi ŞAHİN ve Adalet Bakanı Yılmaz TUNÇ yaptı.


Adli Tıp Kurumu Başkanı Dr.Hızır ASLIYÜKSEK açılış konuşmasında, Adli Tıp Kurumunda 147 akademisyen, 540 adli tıp uzmanı, 115 asistan, 138 diğer branş uzman hekimi; 509 mühendis, biyolog ve kimyager olmak üzere 2.713 kişilik güçlü bir ekip olduğunu vurgulayarak; Kurumun 2022 yılında 27.000 otopsi işlemi, 25.000 ölü muayenesi ve 150.000 DNA incelemesi olmak üzere yaklaşık 750.000 adli dosya incelemesi yaparak adli rapor ve mütalaa düzenlediğini belirtti. Kurumun, kitlesel felaketlerde kritik bir öneme sahip olduğunu da hatırlatan ASLIYÜKSEK, Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ilk gününden itibaren Kurum personelinin afet bölgesine giderek ölü muayene ve kimliklendirme faaliyetlerinin hızlı bir şekilde tamamlandığına dikkat çekti.



1 Şubat 2022 tarihinden itibaren İstanbul’da uygulanan ve 2023 yılında tüm büyükşehirlerde yaygınlaştırılan gece vardiyası sistemi ile otopsilerin gece 24:00’e kadar uzatıldığını da söyleyen Dr. Hızır ASLIYÜKSEK bu uygulama ile özellikle şehir dışına gidecek cenazelerin yakınlarının mağduriyetlerinin de giderilmiş olduğunu söyledi.


“81 İlde Adli Tıp Hizmeti Veriyoruz”


Kurumun gelecek planları hakkında konuşan Başkan ASLIYÜKSEK; 2002 yılında ülke genelinde sadece 25 ilde adli tıp hizmeti verildiğini hatırlatarak bugün 81 ilde adli tıp hizmeti verildiğine dikkat çekti. 2022 yılında Ağır Ceza Mahkemesi bulunan 61 ilçede Bakanlıkça kurulan Adli Tıp Şube Müdürlüklerinin 32’sinin aktif faaliyete başladığını da sözlerine ekleyen Başkan, hedeflerinin 61 ilçenin tamamında hizmet vermek olduğunun altını çizdi.

İnsan Hakları Eylem Planı kapsamında Bölge İstinaf Mahkemesi bulunan illerde Adli Tıp Grup Başkanlığı açma hedefleri olduğunu söyleyen Başkan ASLIYÜKSEK “Bölge İstinaf Mahkemesi bulunan illerimizde Adli Tıp Grup Başkanlığı açmayı planlıyoruz. Hedefimiz 2 yıl içinde Grup Başkanlığı sayımızı 18’e çıkarmak. 13 ilimizde halen kendi binalarımızda hizmet veriyoruz. Teslim aşamasında olan İzmir, Denizli ve Bursa hizmet binalarını 2023 yılı sonuna kadar açmayı planlıyoruz” diye konuştu.


Açılış töreninde selamlama konuşması gerçekleştiren Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Zafer KOÇ ise “Antalya’mızda düzenlenen bu toplantı ile yargı mensuplarımız, adli tıp ve adli bilimler alanında görev yapan uzmanlarımız ve doktorlarımız arasındaki fikir alışverişi ile yeni bilimsel yaklaşımların geliştirilmesine vesile olacağı gibi yargısal alana ve adli tıp uygulamalarına önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum” diye konuştu.


Açılış töreninde söz alan TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt YÜKSEL de adaletin sağlanmasının yargının görevi olmakla birlikte sadece hukukçuların tek başlarına gerçekleştirmeleri mümkün olmayan bir süreç olduğunu belirterek “Suçluluğun veya suçsuzluğun tespitinde adli tıp biliminin verileri ve adli tıp uzmanlarının katkıları kritik önem taşımaktadır” diye konuştu.



Ardından söz alan Antalya Valisi Hulusi ŞAHİN; Adli Tıp Kurumunun Adalet Sistemindeki önemine dikkat çekti. Adli Tıp Kurumunun kritik öneme sahip olduğunu belirten Vali Şahin, şunları kaydetti: “Bu yıl 18’incisi düzenlenen Adli Tıp Günleri’nde bu çok önemli multidisipliner tıp dalının, Türkiye’mizde çok etkili bir şekilde icra ediliyor olmasından gurur duyduğumu ifade etmek isterim. Özellikle 6 Şubat depremlerinde, etkin bir adli tıp sisteminin ne kadar önemli olduğunu gördük. Huzurlarınızda tüm camianıza teşekkür ediyor, hepinize saygılarımı sunuyorum.”



Uluslararası Katılımlı 18. Adli Tıp Günleri’nin açılış törenindeki son konuşmayı gerçekleştiren Adalet Bakanı Yılmaz TUNÇ, Adli Tıp Kurumunun yıllar içindeki gelişimine dikkat çekti. Yapılan düzenleme ve yatırımlarla Adli Tıp Kurumunun kapasitesinin ve işlevselliğinin arttırıldığını belirten TUNÇ “Adli tıp hizmetlerinde her geçen gün artan iş yükü ve çeşitlilik göz önüne alındığında, farklı ihtisas alanlarında kurumsallaşma artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu kapsamda 2002 yılında; 5 olan ihtisas kurulu sayısını 8'e çıkardık. Ayrıca 6 olan ihtisas dairesine, son derece ileri teknoloji ürünü cihazlarla donatılmış “Adli Bilişim İhtisas Dairesini” ekleyerek bu sayıyı 7'ye çıkardık. Adli Tıp Kurumu 2002 yılında; İstanbul Merkez Teşkilatı ile birlikte 6 grup başkanlığı ve 18 şube müdürlüğü ile sadece 25 ilde hizmet sunmaktaydı. Yaptığımız yatırımlar ile artık Adli Tıp Kurumunu; 14 ilde grup başkanlığı, 81 il merkezi ve 53 ilçe merkezinde şube müdürlükleri ile ülkemizin tamamında hizmet verir hale getirdik” diye konuştu.




“Kurumun Teşkilat Yapısını Güçlendirmek İçin Çalışmalarımız Devam Ediyor”


Adli Tıp Kurumunun yapısını güçlendirmek ve geliştirmek için çalışmalar yaptıklarını belirten Adalet Bakanı Yılmaz TUNÇ şunları kaydetti; “Adli Tıp Kurumunun teşkilat yapısını, daha güçlü hale getirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda; öncelikle Adli Tıp İhtisas Kurulu sayısını 8’den 11’e çıkarmayı hedefliyoruz. Ayrıca; Adli Tıp Grup Başkanlıklarını Adli Tıp Bölge Başkanlıklarına çevirerek, Adli Tıp Şube Müdürlüklerini de Bölge Başkanlıklarına bağlamayı planlıyoruz. Yine idari birimlerin altında; Personel, Destek Hizmetleri, Bilgi İşlem ve İstatistik, Eğitim, Araştırma ve Geliştirme ile Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanlıkları kurmayı planlıyoruz. Sürekli gelişime açık bir şekilde daha iyinin peşindeyiz. Attığımız tüm adımları sürekli değerlendiriyor daha iyi sonuçlar elde edebilmek amacıyla getirilen önerileri mutlaka dikkate alıyoruz.”


“Deprem Bölgesinde Adli Tıp Kurumu Önemli Bir Görev İfa Etmiştir”


Deprem bölgesinde yapılan adli tıp hizmetlerine de değinen Bakan TUNÇ, Adli Tıp Kurumunun deprem bölgesinde önemli bir görevi ifa ettiğini söyledi.

Deprem Felaketin ilk gününden itibaren Adli Tıp Kurumunda "Deprem Koordinasyon Merkezi" oluşturulduğunu kaydeden TUNÇ, afet bölgesindeki adli tıp hizmetlerinin kaliteli ve hızlı bir şekilde yerine getirilebilmesi için bölgeye; ülke genelindeki adli tıp uzmanı, adli tıp asistanı, biyolog, otopsi teknikeri ve diğer unvanlardan personel görevlendirmesi yapıldığını söyledi ve "Deprem sürecinde milletimizin hizmetine koşan tüm hukuk ve adli tıp personellerimize sonsuz şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.



Adli Tıp Günleri’nde 4 gün boyunca gerçekleştirilen 13 panelde Kitlesel Felaket ve Kimliklendirme konusu başta olmak üzere; Adli Trafik, Adli Toksikoloji, Dünya’da Adli Bilimler ve Bilirkişilik Sistemi, TCK’da Tanımlanan Yaralama Suçlarının Adli Tıp Açısından Değerlendirilmesi, Adli Tıp ve İnsan Hakları, Cinsiyet Hoşnutsuzluğunda Karşılaşılan Medikal-Cerrahi-Adli Sorunlar, Adli Tıp Uzmanlık Eğitimi, Maluliyet ve Engellilik, Sağlık Hukuku, Adli Belge İnceleme, Adli Bilişim ve Bilirkişilik konuları alanında uzman 24 oturum başkanı ve 82 konuşmacı tarafından ele alındı.

Geçtiğimiz yıl gibi bu yıl da “Uluslararası Katılımlı” olarak düzenlenen 18. Adli Tıp Günleri’nde konuşmacı olarak yer alan ABD New York Şehir Üniversitesi (John Jay Collage of Criminal Justice) Adli Bilimler Enstitüsü Kriminoloji Bölümünden Doç. Dr. Ali KOÇAK, Azerbaycan Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı Adli Bilirkişilik Merkezi Balistik ve İz İnceleme Uzmanlık Dairesi Uzmanı Ömerov Celaleddin İBRAHİMOĞLU, Azerbaycan Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı Adli Tıp ve Patolojik Anatomi Bilirkişilik Merkezi Başkanı Albay Rahim MAMADOV ve Özbekistan Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı Adli Tıp Uzmanlık Merkezi Başkan Yardımcısı Uchkun UZAKOV ülkelerindeki bilirkişilik faaliyetleri hakkında uzman görüşlerini ve deneyimlerini katılımcılar ile paylaştı.



Konferans ve panellerin yanı sıra Adli Tıp Günlerinde 270 bilim insanı tarafından 82 adet poster bildiri ve 43 adet sözlü bildiri olmak üzere toplam 125 bildiri sunuldu. Jüri tarafından yapılan değerlendirme neticesinde 3 poster bildirisi ile 3 sözlü bildiri ödüle layık görüldü. 18. Uluslararası Katılımlı Adli Tıp Günleri’nin Gala Programında ise etkinliğe katkı sunanların yanı sıra bildirileri ile dereceye giren araştırmacılara plaket ve hediyeleri, Adli Tıp Kurumu Başkanı Dr. Hızır ASLIYÜKSEK tarafından takdim edildi.



Adli Tıp Kurumu; adli tıp ve adli bilimler alanında çalışmaları desteklemek, pratiği geliştirmek, hukuk ve tıp camiasıyla bilgi paylaşımına katkılarda bulunmak, eğitimin ve araştırmanın devamlılığını sağlamak amacıyla düzenlediği bilimsel etkinlik ve yayınlarına devam etmektedir.